måndag 25 juli 2016

Är jag värdekonservativ?


I morgon är det (som jag nämnde redan i förra inlägget) dags för mig och familjen att åka till Oasmötet i Jönköping.
På Oasmötena kan man nog säga att merparten av deltagarna hör till den grupp som kallas ”värdekonservativa kristna”.
Det är en svårdefinierad term. Vissa kallar sig själva för värdekonservativa kristna, och gör det med stolthet. Medan andra talar om denna grupp med en negativ underton, som om värdekonservativa kristna var av samma skrot och korn som nazister eller något.
Jag undrar lite grann om jag själv är värdekonservativ kristen ... vet inte hur bra jag stämmer in på den beteckningen.

Vi kan säga så här. Om man med värdekonservativ kristen menar någon som anser följande:
* att Gud har skapat världen,
* att människan är skapad till Guds avbild, men tyvärr inte perfekt eftersom alla människor syndar,
* att Jesus är Guds son och gav sitt liv för människornas synder, för att vi skulle få evigt liv,
* att Jesus kroppsligen har uppstått från de döda,
* att Jesus är herre,
* att Jesus är den enda vägen till Gud (vilket inte automatiskt innebär att det är kört för alla som inte tror på Jesus, för man får säkert många chanser, men det är fortfarande genom Jesus som man får dem),
* att hela Bibeln är Guds ord och att man gör bäst i att ta den på allvar och följa den.
är jag värdekonservativ kristen – och kommer dessutom att förbli det, eftersom jag inte på några villkor ruckar på något av ovanstående.

Å andra sidan har många värdekonservativa kristna ytterligare åsikter som jag inte nödvändigtvis ställer upp på. Det gäller t.ex. en del moraliska/etiska frågor, stereotypa könsroller, överdriven socialist- och feministskräck, inställningen till icke-kristna invandrare (där märker jag att en del värdekonservativa oroväckande nog har börjat anamma SD-retorik) samt när värdekonservativa försöker göra sin religiösa uppfattning till politik (och tvärtom) och få det till att vissa politiska attityder, som jag är tveksam till, är ”kristna”. Där kommer jag och mina kristna syskon ofta till helt olika slutsatser.
Så jag har mina reservationer. Men för all del – med definitionerna jag räknade upp ovan är jag trots invändningarna en värdekonservativ kristen.
Sedan föredrar jag egentligen personligen att kalla mig för bara kristen, men om ni vill sätta en beteckning på mig och klassificera mig efter den så vet ni nu då vad som gäller. :)

P.S. Och ni som är värdekonservativa – det kan ju också vara bra för er att veta att även om jag skulle skriva något på bloggen eller på Facebook som får er att utbrista ”å nej, nu har Carl-Henrik också blivit så där sekulär-liberal”, så tror jag alltjämt på de där satserna ovan.

Inga kommentarer: