måndag 1 augusti 2016

Är vissa nationer elakare än andra?


I Ungern är många människor väldigt mycket emot invandring. Snart ska ungrarna hålla en folkomröstning, där resultatet förmodligen kommer att bli att de inte vill ta emot flyktingar. Är ungrarna då ett främlingsfientligt, rasistiskt och elakt folk?
Vid andra världskrigets slut stormade ryssarna i Röda armén in i Tyskland och gjorde sig skyldiga till mängder av övergrepp, våldtäkter, mord, förstörelse och andra missgärningar. Är ryssarna då ett brutalt, grymt och elakt folk?
När det å andra sidan gäller tyskarna så är det ju välkänt vad de för sin del gjorde under andra världskriget: hur de lät sig hjärntvättas av Hitler och medverkade till att utrota judar och andra ”underlägsna” folkslag. Är tyskarna då ett naivt, farligt och elakt folk?
Under inbördeskriget i före detta Jugoslavien på 1990-talet var det framför allt serberna som begick brott mot mänskligheten: såväl i Bosnien som Kosovo gjorde de saker som är så ruskiga att jag nästan inte ens kan beskriva dem här. Är serberna då ett ociviliserat, hänsynslöst och elakt folk?
Just nu håller Turkiet på att utvecklas till en diktatur under ledning av Erdoğan, som många turkar av allt att döma sympatiserar med. Turkarna verkar över huvud taget lite konstiga, då de alltjämt vägrar erkänna att de hade ihjäl massor med armenier i ett regelrätt folkmord för hundra år sedan. Är turkarna då ett illvilligt, våldsamt och elakt folk?

Det där var några exempel på hur olika nationer och folkslag har stämplats, och fortfarande stämplas, som ”onda” av ett eller annat skäl. Naturligtvis finns det fler att ta upp. Israeler beskylls ofta för att vara vidrigt omänskliga, liksom deras motpart palestinierna, och andra arabisktalande. Vi kan också nämna japaner, kineser, romer och indianer (den sistnämnda benämningen är mycket generaliserande) som exempel på folk som nu och i historien har betraktats som särskilt grymma och stackars den som hamnar i klorna på dem.
Jag har själv då och då hört folk i min absoluta närhet yttra förfärade uttalanden om hur hemska t.ex. ryssar och serber är, för det har de antingen själva bevittnat eller hört överlevande bekanta berätta om.
Men är det verkligen så att en del folk är mer grymma och blodtörstiga än andra? Borde man rentav akta sig för att fraternisera med våldsbenägna ryssar, potentiellt galna serber, främlingsfientliga ungrare, rasdiskriminerande israeler eller oborstade turkar, och i ren protest låta bli att resa till deras länder?

Med all respekt för de människor som själva drabbats av våld från vissa nationer – det är klart jag fattar att det är svårt att bli av med bilden av ryssar som brutala monster om man själv varit med om ryska illdåd – så vet jag själv vad jag har för uppfattning på den här punkten.
Nämligen att inget folk och inget land i grunden egentligen är värre än de andra. Vi är alla lika goda, eller snarare onda, kålsupare. Det är jag övertygad om.
När det är krig och uppror så kan alla, och jag säger alla, förvandlas till vilddjur. Svenskar skulle också kunna det. Kom inte och säg något annat. Steget från att vara en civiliserad och bildad människa till att låta sig ryckas med i rysliga krigståg och härjningar är inte alls så långt som man kan tro.
Tyskland är egentligen ett väldigt bra bevis på den saken. För om man tänker efter lite så framstod Tyskland före andra världskriget faktiskt, nästan mer än något annat land, som ett toppexempel på en civiliserad och anständig nation där folk var hyggliga och förståndiga: en nation av framsteg. Det är ingen slump att så många här i Sverige före (och under) kriget såg upp till Tyskland. Jämfört med ryska bolsjeviker och ohederliga sydlänningar så var ju tyskarna i mångas ögon ett under av gott uppförande, ordning och moral – låt vara att de startat det första världskriget, men det fanns ändå en syn på dem som goda människor.
Och ändå. Ändå var det just i Tyskland, det förträffliga dygdemönstret till land, som man röstade fram en galen diktator till makten och kollektivt svalde hans lögner och propaganda, och det var under tysk ledning som ett av tidernas värsta brott mot mänskligheten begicks i gaskamrarna. Inte bara där förresten – det är faktiskt så att Röda arméns härjningar i östra Tyskland 1945 delvis var en hämnd för motsvarande saker som tyskarna gjort under Operation Barbarossa i Sovjet några år tidigare.
Tyskarna blev grymma under andra världskriget, trots att de i Sverige och på andra håll sågs som ett av de mest välartade länderna.
Är inte det ett bra bevis för att vilket land som helst skulle kunna göra sig skyldigt till samma sak?
Som sagt, vi är alla i grunden lika onda. Vi har våldet och perversionen i oss. Det gäller alla länder. Man kan inte påstå att något land är särskilt hemskt – det är till och med lite rasistvarning på att påstå det tycker jag.

Men, kanske någon invänder, det syns ju att vissa är värre än andra! Om vi återgår till Ungern till exempel så verkar det ju som en ovanligt stor andel av ungrarna är högerextrema, nynazistiska och allmänt rasistiska, jämfört med många andra länder i Europa. Andra kan insistera på att ryssars eller varför inte japaners illdåd är särskilt otäcka, och en och annan kanske hävdar att araber och ”afrikaner” verkar ha en särskilt stor våldstendens och gärna våldtar kvinnor och så.
Här får man väl för det första se över sina fördomar lite – det är inte säkert att bilden stämmer i så hög grad som man tror. Arabers och afrikaners våldsamhet och kvinnoförakt skulle jag för egen del gärna vilja se statistisk bevisning för innan jag godtar det som ett faktum.
Sedan är det också så att även om fördomen faktiskt stämmer, så finns det givetvis faktorer som kan förklara varför en nation verkar sticka ut på ett negativt sätt. Ungern ser onekligen uppenbart främlingsfientligt ut, men jag har svårt att tro att ungrarna skulle vara otrevligare än andra för det. Deras inställning till främlingar kan kanske förklaras av deras historia – de har en lång erfarenhet av att ligga inklämda mitt i Europa och ha ett helt eget och annorlunda språk och kultur, och att vara ständigt ansatta av mäktiga grannar och försöka stå upp för sin egen särart. Kanske är det delvis denna (nästan nödvändiga) stolthet som har orsakat att de nu vrider sig oroväckande högerut. Givetvis finns det också andra faktorer som spelar in för Ungern: inte bara många utan väldigt många. Historiska, kulturella, politiska, samhälleliga, religiösa, geografiska, psykologiska, precis allting. Det är säkerligen en komplicerad väv av omständigheter, mycket svår att reda ut, som har påverkat ungrarna och format den ungerska mentalitet vi ser idag.
Likadant är det med alla andra folk. Ryssarna har gått igenom mycket under sin historia, likaså japanerna, turkarna, israelerna, palestinierna, allihop. Det har lett till att de har gjort det de har gjort och fortfarande gör. Plus att krig som sagt alltid gör förutsättningarna sämre; det är då grymheten kommer fram på ett särskilt sätt.
Man måste försöka förstå bakgrunden innan man fördömer eller uttalar sig nedlåtande om ett helt folk på en gång. Om det är något man inte gillar hos en nation så vinner man ingenting på att ta avstånd från eller ha fobi för den, utan det som behövs är snarare att sätta sig in lite bättre i den, så att bilden klarnar. Då först kan man kanske också påverka läget i landet och inom folket i fråga.
Låt mig på nytt påminna om att vi, trots yttre påverkan, i grunden är likadana.

Jag är säker på att majoriteten av människorna i Ungern är hyggliga och trevliga, trots att så många av dem har märkliga politiska åsikter. Jag är personligen rätt så fascinerad av Ungern och det ungerska språket, och skulle gärna åka dit och stifta närmare bekantskap med landet. Ungerns politiska liv avskräcker mig inte från det, snarare tvärtom faktiskt – man blir ju onekligen lite nyfiken.
Och om bara några dagar ska jag åka till Grekland. Även där är det många som röstar på högerextrema partier, men inte får jag för mig att bojkotta Grekland för det. Tvärtom är jag för närvarande helt uppfylld av intresse för landet jag ska åka till. Så borde man alltid kunna känna, vare sig det gäller Grekland, Ungern, Ryssland, Tyskland, Serbien, Turkiet, Israel, Palestina, Japan – eller Sverige.
Vi är alla lika.

Inga kommentarer: