fredag 13 maj 2016

Politik i Eurovision och hur komplicerat det är


Det där med politik i Eurovision har blivit aktuellt genom en hel rad olika händelser i år. Det är ganska intressant - hur ska man egentligen hantera politiken i dessa komplicerade fall? Jag tror knappast det finns någon som utan vidare kan ge säkra svar. Kolla själva:

1. EBU:s lista med förbjudna flaggor råkade läcka ut, och där fanns bl.a. Palestina, Kosovo och Wales samt den samiska flaggan - tillsammans med IS, vilket ju förstås väckte ont blod. Dessutom fanns det en rätt konstig restriktion för regnbågsflaggan, nämligen att den inte fick viftas med på ett politiskt sätt, vad nu det innebar. EBU lättade senare på reglerna och tillät vissa av flaggorna, men inte alla.
Fråga: Ska Eurovision tillåtas få vara politiskt, så att man kan få ha med sig vilken flagga man vill? Och om inte, var det i så fall rätt att ha alla dessa flaggor på den förbjudna listan? Var går gränsen? Är det kanske enklast att bara tillåta suveräna staters flaggor, som EBU var inne på från början?

2. Armeniens artist sågs vifta med Nagorno-Karabachs flagga i greenroom i tisdags, ett uppenbart brott mot flaggpolicyn som medförde att Azerbajdzjan ilsknade till, och EBU också. Följden kommer att bli en straffpåföljd för Armenien, ännu oklart vilken.
Fråga: Ska Eurovision tillåtas vara politiskt, så att Armenien får reta Azerbajdzjan hur mycket de vill? Och om inte, är det rätt att straffa dem för det nu? (Innan man svarar på detta bör man noggrant tänka efter hur man resonerat på fråga 1, för här gäller det ju just flaggor.)

3. SVT hade i tisdags en mellanakt som hette "The Grey People" och var ett dansnummer som tog upp flyktingfrågan.
Fråga: Ska Eurovision tillåtas vara politiskt, så att det är helt i sin ordning att göra en sådan mellanakt? Och om inte, är det politik (och därför olämpligt) att göra det numret? Eller är det bara en kommentar till läget i världen, utan politiskt ställningstagande?

4. Ukraina har en låt som handlar om krimtatarernas öde 1944, men som indirekt handlar om att Ryssland ockuperar Krim just nu, även om det inte märks rent ut i texten.
Fråga: Ska Eurovision tillåtas vara politiskt, så att man inte ens behöver diskutera om Ukrainas bidrag är lämpligt? Och om inte, är det okej att Ukraina uttrycker politik "underförstått" på det sätt de gör i sin låttext nu?

5. Ukrainas artist sade i en intervju rent ut att hennes låt verkligen handlar om att Ryssland ockuperar Krim just nu.
Fråga: Ska Eurovision tillåtas vara politiskt, så att Ukraina riskfritt kan göra sådana uttalanden? Och om inte, borde Ukraina diskas för att de öppet medger att det ÄR nutidspolitik i deras låt - eller är artistens separata uttalanden fortfarande skilda från textinnehållet?

6. Sammanfattande fråga: Ska Eurovision tillåtas vara politiskt eller inte, helt enkelt? Och om inte, var drar man gränsen?

Ni ser, det är inga lätta grejer att svara på här.
Själv anser jag att Eurovision ska vara opolitiskt - när det gäller att prata politik rent ut alltså. Däremot tycker jag det är alldeles förträffligt när länderna blandar in politik i alla fall, genom att göra det subtilt och kringgå reglerna. För budskap får det mycket gärna finnas, och budskapen blir bara ännu bättre om de inte uttrycks så tydligt.
Då är ju förstås frågan var gränsen går - när blir det alltför uppenbart politik? Ja, när Armenien viftar med Nagorno-Karabachs flagga så är det det. Och när Ukrainas artist erkänner öppet vad som ligger bakom hennes bidrag så är det lite på gränsen också. Men andra flaggor, som inte är så laddade som Nagorno-Karabachs, är kanske mer okej att visa upp. Den samiska till exempel. Fast kanske inte Palestinas och Kosovos ... där blir det ytterligare ett par svåra gränsfall.
Jag hade nog svarat så här på frågorna:

1. Publiken kan få vifta med vilka flaggor de vill - det borde faktiskt få vara upp till var och en - men artisterna får vara lite noggrannare med de formella ordningsreglerna för att undvika trubbel och provokationer, och därför hålla sig till sina nationsflaggor. Kanske en lämplig kompromiss?
2. Ja, Armenien bör ha någon påföljd. Fast kanske inte så stor den här gången. Man måste ju kunna få gult kort innan man får rött.
3. "The Grey People" var ett nummer som ville uppmärksamma svåra förhållanden i världen, och det kan inte anses som politik. Möjligen subtil sådan (då numret var tänkt att väcka medkänsla och detta indirekt är en uppmaning till generös flyktingpolitik). Men subtilt får det ju som sagt mycket gärna vara. Fullt lämplig mellanakt alltså.
4. Som jag skrev ovan, det är alldeles utmärkt att Ukraina uttrycker sig subtilt.
5. Det är nästan så att uttalandet är skäl till diskning. Men det är ändå skilt från själva framförandet, och därför kan man motivera icke-diskning med ett nödrop. I vilket fall går det väl alltid att nöja sig med en varning precis som för Armenien.
6. Eurovision ska inte tillåtas vara uttalat politiskt - men man får avgöra från fall till fall när någonting är uttalat politiskt. Det är för komplicerat för att någon allmängiltig regel ska kunna styra.

Någon som ser min analys på ett annat sätt? Bara diskutera på i så fall! :)

Inga kommentarer: