onsdag 5 april 2017

Förorter, feministvänster och syndfria svenskar


Det är bra att det uppmärksammas att det förekommer könsförtryck i förorter. Sådant måste man göra något åt, helt klart. Om det där Kalla Fakta-reportaget som det just nu är så mycket ståhej om kan leda till åtgärder på området på sikt, så är det utmärkt.
Men, men, men, snälla – låt er inte luras att tro att det bara är invandrare som sysslar med könsförtryck. Det är faktiskt så att det finns överallt, i olika former visserligen, men ändå könsförtryck. Jag har sagt det förut men säger det igen: Att helt rikta in sig på invandrare, och få för sig att svenskar är fullständigt syndfria och allt igenom ett föredöme av jämställdhet och kvinnorespekt, det är bara vrickat. Då tror jag för min del att man gör ett allvarligt misstag, förbiser något viktigt och får ett farligt skevt perspektiv. Blandar man sedan in invandrings- och migrationspolitik i allmänhet och vinklar det till en fråga om att ta (eller snarare inte ta) emot invandrare över huvud taget, så blir det ännu mer tragiskt.
(Se också mitt gamla blogginlägg om ”Vi vill åka till Moskva”.)

Jag ser just nu flera som fnyser åt att ”de här problemen i förorterna har minsann feministvänstern inte sagt nåt om tidigare, de bara ropar rasist så fort vi påpekar saken”.
Nu stämmer det för det första inte att ”feministvänstern” håller tyst – det finns t.ex. ett starkt engagemang mot hedersvåld i dessa kretsar – men om man nu antar att feministvänstern faktiskt är benägen att ropa rasist åt dem som ”påpekar saken” så kan de ju för det första fundera på varför så är fallet. Kanske för att de påpekar saken med en underton av rasistiskt förakt? Det gör ju att det blir omöjligt att hålla med även om man håller med, så att säga. Ett yttrande som ”Det är hemskt med förtrycket av kvinnor i förorterna, där ser man vad massinvandringen leder till, stoppa den” kan ju inte feministvänstern bemöta på något annat sätt än med en protest, trots att de egentligen instämmer i den första delen av det. (Ja, jag är övertygad om att de faktiskt gör det!)

Så summa summarum: protestera gärna mot kvinnoförtryck och kom med förslag på hur det kan motverkas i olika sammanhang och miljöer, men generalisera inte fram invandrare och invandring som det enda problemet så att diskussionen hamnar där istället, för då blir det fel. Väldigt fel.


(Bild från Aftonbladet.)

Inga kommentarer: