fredag 11 november 2022

Allsvenskan i TV – en undersökning av hur ofta lagen får synas (del 2)


Välkomna tillbaka! I det förra avsnittet gjorde jag en inledande genomgång av vilka lag i herrallsvenskan i fotboll som visats mest respektive minst i Discoverys linjär-TV-kanaler Kanal 5 och Kanal 9 under den gångna säsongen. Idag ska vi ta en aningen närmare titt på omständigheterna när de där matcherna visades.
Till att börja med: om någon själv vill gå igenom mitt material i dess helhet och dra sina egna slutsatser, så har jag det som en Excel-fil här. Men det är en rätt så diger lista, så för att göra det lite mer överskådligt har jag också gjort en förenklad tabell som kommer här nedan (klicka på bilden så går den förhoppningsvis att få upp förstorad). Där ser vi enbart just de matcher som visades i femman/nian i varje omgång, och vilka det var som spelades samtidigt men inte visades.
När det gäller lagens placeringar ”när schemat bestämdes” så handlar det alltså om hur lagen låg i tabellen vid de olika tillfällen då TV-tiderna offentliggjordes (hur det gick till nämnde jag förra gången). Alltså inte hur lagen låg till när det väl var dags för matcherna, utan när schemat lades upp. (Det är också därför det är tomt i den spalten de första omgångarna – de matcherna bestämdes ju alla innan säsongen började, så då hade inget lag någon tabellplacering.)
Nu finns det vissa avvikelser från det här: Kanal 5 och Kanal 9 har inte alltid följt det i förväg uppgjorda schemat. De matcher som i slutändan sändes från omgång 14, 17, 24, 25, 27 och 30 fanns inte med när tablåerna först lades ut, och i omgång 17 var det inte bara en utan två matcher (Kalmar-AIK och Värnamo-Djurgården) som skulle ha sänts enligt den första infon men som inte gjorde det. Så det verkar inte som de tablåer som läggs ut i förväg har varit helt huggna i sten; i vissa fall kan det tydligen bestämmas sändningar med lite kortare varsel. Men det är ändå i det stora hela mer rättvist att gå efter hur tabellen såg ut när TV-tablåerna först meddelades, eftersom Discovery ändå för det mesta faktiskt hållit sig till det. (Avvikelserna kan också bero på rent felaktiga uppgifter.)

Nu ska vi kika närmare på hur man läser av den här uppställningen. Jag tar en rad som exempel:
I omgång 10, söndagen den 29 maj, ser vi att Discovery visade matchen Norrköping-Elfsborg i Kanal 5. Detta hade bestämts tidigare i maj, efter omgång 8 (det var då TV-tiderna lades ut), och vid det tillfället låg Norrköping sjua i tabellen och Elfsborg tia. (Tabelläget hade hunnit bli annorlunda när matchen väl sändes, men det kunde Discovery förstås inte veta när de bestämde saken.) På matchdagen hade Norrköping redan visats två gånger och Elfsborg en, och Norrköping hade då hittills inte ratats men Elfsborg hade ratats två gånger.
Exakt samtidigt som den här matchen gick spelades som synes också Djurgården-Varberg och Degerfors-Malmö. När TV-tiderna bestämdes låg Djurgården fyra i tabellen och Varberg tolva, Degerfors var nummer fjorton och Malmö fem. Djurgården hade på matchdagen visats två gånger, Varberg noll, Degerfors och Malmö en gång var, och de fyra lagen hade ratats noll, tre, två respektive noll gånger.
Var det ett rättvist val av Discovery att just i detta läge visa Norrköping-Elfsborg …? Det kan man fundera på. Själv hade jag nog tyckt att det varit rättvisast med Djurgården-Varberg, eftersom Varberg den 29 maj inte hade visats alls och redan ratats vid tre tillfällen – plus att en match mellan lag 4 och 12 i tabellen kanske torde vara en aning mer intressant än en match mellan lag 7 och 10, om man ser det på det sättet.

Men detta var nu bara ett enda exempel. Hur blir det om man försöker se några helhetstendenser i den här röran? Går det ens att urskilja några sådana?
Det jag själv är mest intresserad av att få veta i detalj, det är om Discovery i sitt matchurval verkar gå efter 1. lagens aktuella tabellplacering vid sändningsbeslutet, 2. antal gånger de redan visats, eller 3. lagens popularitet.
Allra först skulle jag dock gärna vilja ha lite grepp om det där med vem som bestämmer – om Discovery har något inflytande på själva matchschemat när Svenska Fotbollförbundet lägger det. Som sagt vet jag inte det säkert, men jag tycker det verkar troligt att Discovery inte är med och bestämmer matchernas datum och klockslag, utan att de i efterhand plockar ut vad de tycker är lämpligast att sända i femman och nian vid de tillfällen då de tänkt sända. Anledningen till att jag tror detta är att urvalet av sända matcher är lite för spretigt. Om Discovery själva hade varit med och bestämt skulle det förmodligen ha varit fler ”högintressanta” matcher som linjärsändes på deras ordinarie tider: fler derbyn, fler toppmöten och så vidare. Vi kan se att Discovery inte är främmande för att sända sådana matcher när de får chansen (de sände t.ex. det alltid lika laddade mötet mellan AIK och Göteborg, Skånederbyt Helsingborg-Malmö och det för guldstriden avgörande Göteborgsderbyt i näst sista omgången), men det syns också att de inte fått chansen att göra det särskilt ofta, och det måste bero på att de inte är med och bestämmer schemat.
Nu ska vi titta på mina tre punkter ovan.

Tabellplaceringsfaktorn
Om vi börjar med tabellplaceringar, så ser vi att det i majoriteten av fallen faktiskt är så att om det spelas flera matcher samtidigt, så väljer Discovery att sända de två lag som så att säga sammanlagt ligger bäst till i tabellen. Under säsongen har det varit femton tillfällen då det funnits mer än en match för Discovery att välja på och de också har haft ett tabelläge att gå på för att välja, och vid tio av dessa tillfällen har de valt lagen med bäst tabellplaceringar.
De fem fall då de inte har gjort det är Norrköping-Elfsborg (som jag nämnde ovan), Elfsborg-AIK, Hammarby-Sundsvall, Helsingborg-Malmö och Malmö-Värnamo. I alla de fallen fanns det andra lag som låg bättre till. Varför struntade Discovery i tabellägen i dessa fall? Ja, Helsingborg-Malmö var kanske inte så konstigt, det var ju ett Skånederby. Men de andra fallen är lite mer oförklarliga, och jag hittar inga andra anledningar till Discoverys val än att de måste ha tyckt att de här lagen var mer intressanta att linjärsända, trots deras sämre tabellpositioner. Åter igen kan man diskutera rättvisan i det hela.
En sak som här borde nämnas är att dåliga tabellpositioner för diverse lag inte behöver innebära att det blir ointressanta matcher när de lagen möts. Tvärtom – bottenstriden i allsvenskan kan ju ofta vara minst lika spännande som toppstriden. Så man kan ju tänka sig att Discovery ibland skulle kunna sända matcher mellan bottenlag, lika väl som mellan topplag. Men det kan vi ganska snabbt konstatera att det gör de faktiskt inte. Ju bättre placerade lag desto bättre, verkar vara deras motto, och följer de inte den principen väljer de ändå inte att sända några streckstridsmatcher. Bland annat prioriterade de bort det ångestladdade bottenmötet Helsingborg-Sundsvall och den ännu mer avgörande streckmatchen Helsingborg-Degerfors. Det var egentligen bara i sista omgången de valde en match som huvudsakligen berörde bottenstriden, nämligen Malmö-Degerfors, och då var det väl för att guldstriden redan var avgjord. (I det fallet bestämdes det inte förrän några dagar innan vilken av matcherna som skulle sändas.)

Antal gånger lagen redan visats
Tar då Discovery i sina matchurval någon hänsyn till hur ofta de visat respektive lag innan? Här är det enkla svaret på frågan nej, och det såg vi ju även i min inledande reflektion i förra avsnittet. Vi kan t.ex. se i omgång 13 att Discovery i Kanal 5 sände matchen Elfsborg-AIK, samtidigt som Mjällby-Häcken också spelades. Elfsborg hade då redan visats två gånger och AIK en, medan Häcken hade visats en gång och Mjällby ingen alls. (Dessutom låg Mjällby och Häcken bättre till i tabellen än Elfsborg och AIK.) Trots detta blev det Elfsborg-AIK som sändes.
Ett annat exempel är omgång 25 med matchen Malmö-Värnamo. Dessa båda lag hade vid det tillfället visats 5 respektive 3 gånger – bland annat det tidigare mötet mellan dem då Värnamo hade hemmaplan! – och de båda andra matcherna vid samma tillfälle (Sundsvall-Göteborg och Elfsborg-Kalmar) var mellan lag som visats mindre, men ändå blev det Malmö-Värnamo. Ingen kvotering där inte.
Även om det också finns exempel på det motsatta, alltså att Discovery hyfsar till siffrorna lite för lag som inte fått visas tidigare (särskilt i augusti var det flera ”nollor som sprack”), så får åtminstone jag det sammantagna intrycket av siffrorna att det inte spelar någon som helst roll hur ofta lagen fått synas i TV innan. Discovery väljer uppenbarligen hellre efter tabellplaceringar – och framför allt efter lagens popularitet.

Popularitet
Jo, för nu kan jag inte tiga med fakta längre: det är faktiskt så att ju mer man tittar på den här uppställningen, desto mer ser man mönstret. Och mönstret är att de lag som är populärast, de sänds mest i linjär-TV. Vi såg det i den enklare uppställningen över antal visningar i förra avsnittet, och vi ser det igen nu i detaljuppställningen.
Under 2022 var det 26 allsvenska matcher som Discovery sände i Kanal 5 och Kanal 9. Av dessa var det inte mindre än 24 matcher där minst ett av lagen var något i kvintetten AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF. Det är nog få i Sverige som inte skulle hålla med om att dessa fem storstadslag är Sveriges populäraste, de som har flest fans. Därför är det också de som får sändas mest.
Intressant är också att de två sända matcher där det inte var något av de här fem lagen som förekom, det var Degerfors-Elfsborg och Norrköping-Elfsborg. Eftersom det enligt min uppfattning är just Norrköping och Elfsborg som tillsammans med Helsingborg kommer närmast efter de fem stora storstadslagen i berömmelse och popularitet i Sverige, är det knappast konstigt att det var de som sändes i de fall då storstadslagen inte förekom. (Vid matchen Degerfors-Elfsborg spelade för övrigt inte något av ”de fem stora” samtidigt över huvud taget.)
När övriga lag i allsvenskan får sändas, så verkar det vara mest för att de möter något av de populära lagen just då. Vissa lag har haft stor tur med det där i år, framför allt Värnamo (som nu ändå har fått sändas fyra gånger, det kommenterade jag i förra avsnittet), men andra är markant mindre gynnade.

En invändning man kan göra mot den här teorin är att ”de fem stora” kanske inte sänds för att de är populärast, utan för att de ligger högt upp i tabellen. Just dessa fem brukar ju ofta göra det, och vi har ju sett att Discovery har en tendens att välja att sända högt placerade lag. Javisst, Discoverys val är helt klart en kombination av båda faktorerna, men att populariteten prioriteras högst, det kan man se på vilka matcher de valde att sända innan säsongen började (omgång 1 till 7 och en i förskott från omgång 16), då det inte utkristalliserats några topplag ännu, även om man förstås kunde tippa. Även då var det i regel de fem stora som valdes ut när sändningsbesluten togs! Och om det allra mest var höga tabellpositioner som spelade roll för Discovery, då skulle de, som jag nämnde förra gången, ha sänt Häcken lite mera. Häcken var under hela säsongen ett topplag, som dessutom spelade en rolig och anfallsglad fotboll, men detta återspeglades inte nämnvärt i hur mycket de fick synas i Discoverys kanaler – utom när de spelade derby mot Göteborg. Så inte har tabelläget så stor betydelse inte.

Ett annat lag jag gärna vill lyfta fram är Degerfors, som har något av en specialstatus i fotbolls-Sverige: de hör inte till storlagen som har flest fans, men de fungerar som något av en ”brukslagsmaskot” och brukar därför trots sin litenhet ofta nämnas med respekt (inte minst i dokumentären som SVT sände om dem tidigare i år). Men Discovery behandlar inte Degerfors på det sättet, utan verkar mer se till faktisk tittarpotential. Det var mest i sista omgången nu i söndags, när Degerfors mötte Malmö, som Discovery verkade tycka att det blev intressant.
Just det tillfället är faktiskt ett ovanligt tydligt exempel, som visar vad Discovery prioriterar mest. Då i sista omgången var det huvudsakligen två matcher som det fortfarande fanns en spänningsfaktor i: Degerfors och Varberg slogs om att undvika kvalplatsen, och mötte Malmö respektive Sirius. Sett till tabelläge var båda de matcherna högst relevanta att sända. Men när Discovery valde vilken de skulle visa, då gick de inte efter hur mycket de visat lagen tidigare – Sirius hade då bara sänts en gång och Varberg ingen alls – utan det blev Malmö mot Degerfors, trots att Malmö redan visats sex gånger. Hmmm.

Jag skulle allt vilja påstå, som en slutsats, att när Discovery bestämmer vilken match de ska sända från varje omgång (låt vara att de inte har så många att välja på en typisk lördags- eller söndagseftermiddag klockan 15), så går de inte efter hur mycket de visat lagen tidigare, men de går på en kombination av lagens popularitet och deras tabellplaceringar (ju högre desto bättre – bottenstriden är inte lika intressant), och det är populariteten som fäller avgörandet.
Sedan finns det ändå vissa variationer. Det är inte så att det är AIK, Djurgården, Hammarby, Göteborg och Malmö som tveklöst har det största antalet sända matcher, följda av Elfsborg, Norrköping och Helsingborg. Malmö fick sju sändningar 2022, Djurgården och AIK bara fyra. Men detta beror ju naturligtvis som sagt på den begränsade tillgången till matcher att sända på de tider det gäller. Och i det stora hela, och när man tittar i detalj hur Discovery valde varje enskild gång, så är det ändå samma mönster som framträder. Mönstret att helst vilja visa storlagen i linjär-TV.

Nu tycker väl kanske en och annan att det inte är något konstigt med det här, utan snarare helt naturligt och inte någon överraskning. Det är väl självklart att TV-bolagen väljer att sända det som ger mest tittarsiffror? Det är ju inte diskriminering utan bara rent affärssinne och strategi med tanke på målpubliken. Är det inte bara jag som är avundsjuk och bitter? Varför brydde jag mig ens om att göra hela den här stora undersökningen?
Ja, anledningen till att jag gjorde den, det var ju förstås att det var kul och att det ändå faktiskt är bra att ha bevisat någorlunda vetenskapligt vad man redan anade. Att jag nu har siffror och uppgifter att luta mig mot nästa gång jag beklagar mig över ojämlik sportnyhetsvärdering.
Själva slutsatsen att Discovery har ett skevt matchurval i sina sändningar, det kan man också tycka vad man vill om. Särskilt om man håller på ett lag som Malmö FF, givetvis. Men själv tycker jag att det är roligare och trevligare om fotbollslag i Sveriges högsta herrfotbollsserie behandlas någorlunda jämlikt i media och får lika mycket utrymme – och får de inte lika mycket ska det åtminstone inte ha med deras popularitet att göra utan med hur själva den sportsliga dramatiken ser ut just då (både i toppen och botten av tabellen).
När man i sina linjär-TV-kanaler mest bara visar de lag som redan är kända och populära, då cementerar man dessutom den populariteten och bidrar till att maktförhållandena i svensk fotboll förblir vad de är. Man ser till att de fem storlagen får fortsätta att vara storlag, med de ekonomiska resurser och det inflytande som följer, och man hindrar en dynamisk utveckling där maktbalansen kanske ändras ibland och nya (och nygamla) lag kan få framträda och bli populära och skaffa sig nya fans i de yngre generationerna. Jag tror att det senare skulle vara till större gagn för fotbollen än att samma gäng lag måste dominera hela tiden.
Personligen har jag respekt för alla fotbollslag i Sverige (möjligen med undantag för de själlösa flyttfågelklubbarna AFC Eskilstuna och Dalkurd 😊) och jag tycker att alla lag i högsta serien borde uppmärksammas i media efter vad de förtjänar. Där ingår att ge dem alla proportionerligt med sändningstid.
Och ett litet PS … eftersom Discovery i slutändan förmodligen ändå allra helst önskar sig att folk ska skaffa sig fullständigt abonnemang hos dem, och strömma vilka matcher de vill, så borde de väl egentligen inte bry sig så mycket om vilka matcher som de också sänder i Kanal 5 och Kanal 9. Varför gör de ändå det då? Det framstår mest bara som lätt irriterande.

Men nu är det som det är, och jag har i alla fall gjort den här genomgången och fått lite belägg för mina misstankar. Sedan kan jag ju naturligtvis ha tolkat mina data lite för vinklat och partiskt ... det är möjligt att det finns andra mönster som jag inte alls upptäckt. Om ni som läst detta vill fortsätta diskussionen och själva dra era slutsatser av mitt material (länk finns här, som sagt) så är det fritt fram. För min egen del lägger jag nu säsongen 2022 till handlingarna och hoppas på att få se Kalmar FF i Kanal 5 lite oftare nästa år.
Kanske får jag sätta mitt hopp till att de råkar möta Malmö, Göteborg eller AIK någon lördag eller söndag klockan 15, för då är det större chans att de dyker upp där i rutan. 😉


Läs första delen av denna undersökning


Inga kommentarer: