måndag 24 oktober 2016

Athletic? Väsby? Eskilstuna? Eller vad?


Enligt min något konservativa uppfattning bör en fotbollsklubb vara försiktig med att byta namn, inte slå ihop sig med andra klubbar utan vidare, och framför allt inte flytta geografiskt till ett helt annat ställe.
Athletic FC United (som en gång i tiden hette Väsby IK) har gjort alla tre sakerna, inte bara en utan flera gånger, och det senaste är att de flyttar från sin nuvarande hemvist Solna till Eskilstuna och slår ihop sig med anrika Eskilstunaklubben City och blir ”AFC Eskilstuna”. Det har nu blivit slutgiltigt bekräftat. Samtidigt är de väldigt nära att gå upp i Allsvenskan – de ligger tvåa i Superettan, och vinner de mot Åtvidaberg på lördag så kan inte Halmstad ta in försprånget och saken är klar.

Man kan undra om Athletic FC United, eller AFC United, eller Athletic eller vad de nu heter, över huvud taget har några fans som det är nu, med alla de namnbyten, sammanslagningar och flyttar de hela tiden genomgår. Finns det någon i Solna som kommer att jubla åt det allsvenska avancemanget när laget ändå sticker iväg strax därpå? Och man kan även undra om laget kommer att få några nya fans i Eskilstuna. Vad tycker t.ex. Citys anhängare om att plötsligt ingå i en ny konstig hybridklubb?
”Det är jättebra för Eskilstuna att få ett elitlag i fotboll ... staden behöver det”, är det flera som säger, och det stämmer säkert, Eskilstuna är ju en stad med gammal fotbollstradition (även om stadens herrlag inte varit uppe i de högsta serierna på länge). Men om jag var fotbollsintresserad i Eskilstuna så skulle jag ju vilja att något av stadens befintliga lag avancerade, inte att det kom ett helt nytt som man plötsligt förväntades börja heja på bara så där. Fotboll och känslor för ett fotbollslag fungerar ju bara inte så, utan det handlar om att följa ett lag i med- och motgång, ofta under en lång tid.
Vissa fattar inte detta utan tror att det helt enkelt bara är en ”upplevelse” att gå på en fotbollsmatch, och att det då kan kvitta vad det är för lag som råkar spela matchen. Ungefär som om det var liktydigt med att gå på Disney on Ice eller något.

Nej, jag hoppas verkligen innerligt att Athletic inte går upp, och att deras satsning och hela deras mentalitet kvävs i sin linda. Det gäller för övrigt även Dalkurd, ett annat Superettan-lag som är ute och cyklar på liknande sätt (även om planerna inte är lika långt gångna där) och funderar på att flytta från Borlänge till Uppsala, sitt dalanamn till trots. I NHL-ishockey är detta tänkande inte något ovanligt, men jag gillar det inte där heller, och i svensk fotboll hör det definitivt inte hemma. Bort med det bara. Athletic borde ha förblivit Väsby – då hade det varit betydligt lättare att stå ut med deras existens.
Ursäkta min konservatism som sagt, jag borde kanske vara mer tolerant och tänka efter och se sakligt på det hela, men jag har faktiskt försökt göra det och kan verkligen inte finna något positivt för fotbollssporten i det här. Jag hoppas stenhårt att Halmstad ändå kan ta den allsvenska platsen från Pathetic ... ursäkta, Athletic. :)


Här borde Athletic ha stannat.


Inga kommentarer: